Konzultációkérés

Kérj ingyenes
Konzultációt!

Valami új, valami régi, valami kék, valami kölcsön

Ma, amikor már nincsenek határok, nem számít a hovatartozás és rengeteg vegyes házasság köttetik érdemes megismernünk a választottunk nemzeti hagyományait az esküvővel kapcsolatban. Szép színfoltja lehet egy ilyen esküvőnek, ha a két család legalább egy morzsányit kap a másik kultúrájából. Lehet akár egy tipikus országra jellemző rituálé vagy, tánc illetve zene. Ezzel is közelebb kerül egymáshoz a két különböző kultúra.  Mikor magyar és skót együtt táncol egy csárdásra vagy palotásra…

Arról nem is beszélve, hogy a magyar esküvők során is rengeteg nemzetközi szokást építettünk be a szertartásba, amiről nem is gondolnánk, hogy az nem a mi sajátunk.

Azt gondolom, hogy így szép és színes a világ, hiszen évekkel ezelőtt nem ünnepeltük a Halloweent és a Valentin napot sem. Ma pedig teljesen beépült az életünkbe, mert kellenek az ünnepek mindenkinek.

Főleg, amikor életünk egyik legnagyobb ünnepére készülünk, jól jöhet néhány információ a különböző nemzetek esküvői szokásaival kapcsolatban.

 

Amerika

Nyitótánc: a legtöbb esküvő keringővel vagy romantikus lassú számmal kezdődik, majd ez után jön a fergeteges show.

Esküvői bevonulás: amikor a templomi vagy polgári szertartásra egy bulis zenére történik a bevonulás. Az egyedi hangulat garantált, ha több résztvevő is bevonásra kerül.

                                         

Esküvői fogadalom: ezt a fogadalmat az ifjú pár teszi egymásnak a násznép jelenlétében. Nagyon személyessé teszi a ceremóniát. Ennek az eskünek a megerősítését évek múlva újra meg lehet tenni, amely lehetőséget ad egy újabb összejövetelre.

 

Hollandia

Kívánság fa: amely helyettesíti a vendégkönyvet. A vacsora során a pár mögött vagy mellett egy kis fa áll, melyre a leveleket a vendégek akasztják fel. Erre pedig ráírva a személyes jó kívánságaikat. Az esküvő végeztével pedig az ifjú házasok elolvassák ezeket.

Liliom ültetés: a nagy nap után liliomot ültetnek az ifjú pár háza köré, amely minden virágzáskor megújul és vele együtt a boldogság és a szeretet is.

 

Zsidó szokás

Pohár törés: a vőlegény a jobb lábával rálép és így összetöri az üvegpoharat. ezzel jelképezik, hogy a házasság boldog lesz, ha a darabokból nem rakható össze újra a pohár.

                           

 

Görögország

Cukorka ajándékozás: a köszönet ajándékozás hagyománya görög eredetű. az eredeti szokás szerint kis csomagokba helyezett cukorkákat adnak a vendégeknek köszönet képpen, a lakodalmon való részvételért. Fontos, hogy a cukorkák száma csak pártalan lehet, mert így hoz szerencsét.

                                                           

Németország

Cseréptörés: az ifjú párra leselkedő gonosz szellemeket cserép és porcelán tárgyak összetörésével űzik el. A cserepeket pedig majd az ifjú párnak kell összesöpörnie.

 

Ázsiai szokások

Rizs szórás: a templomból kifelé jövet az ifjú párra rizst hint a násznép. Ez jelképezi a termékenységet és a bőséget. Érdekesség, hogy Velencében ezt a szokást betiltották a galambok miatt.

Kisfiú ültetése a menyasszony ölébe: ezzel biztosítják, hogy a párnak fiú gyermeke szülessen. Azért, hogy biztosra menjenek a kisfiút még a nászágyon is megforgatják.

Kívánság lámpás: mai napig él a szokás, hogy a ceremónia után felengedett lámpásba suttogják kívánságukat a fiatalok, amely majd teljesíti a vágyaikat.

                                                    

 

Angol szokások

Valami új, valami régi, valami kék, valami kölcsön: az új dolog viselése a menyasszonyon a az új életet jelképezi, a régi a család múltját és örökséget, a kék a hűség színe míg a kölcsön dolog a baráti és családi segítséget jelenti. Természetesen a kölcsön dolgot vissza kell juttatni a tulajdonosának az esküvő után.

Emeletes torta: a középkori Angliában a vendégek az esküvőre tortát vittek majd ezeket egymásra helyezték. E felett az emeletes torta felett kellett az ifjú párnak az első hitvesi csókot válltani.

Menyasszonyi csokor: amely a boldogságot szimbolizálja. A tradiciók szerint a vőlegény rendeli meg kedvese számara, és a csokor virágai közül egyet kitűz az öltönyére. Miután egybekeltek a szerelmesek a menyasszony hátat fordít a vendégseregnek és eldobja a csokrot. Ekkor következik a hajadon lányok csatája, a csokorért. Ugyanis az lesz a következő ara, aki elkapja a csokrot. Valószínűleg innen indult el a harisnyakötő dobása is, amelyet a vőlegény dob a férfiak közzé.

 

                              

 

                              

 

 

Törökország

Név a cipőre: a menyasszony ráírja a barátnői nevét a cipőjére, és akinek a neve még olvasható az esküvő végén, annak lesz a legközelebb esküvője.

                                                   

 

Arab szokás

Fiú kérés: az arab országokban a házasságkötések általában, a szülők akarata alapján történik, de az utolsó szót a menyasszony és a vőlegény mondják ki arra vonatkozóan, hogy akarja-e a házasságot a kiszemelttel. 

 

India

Sárga szín: az indiai hagyományok szerint ez a szín a nap és a hűség színe. A rituálé úgy kezdődik, hogy mindenki sárgára festi a homlokát majd, ezt követően sárga színű port szórnak egymásra. Itt egyébként a menyasszony ruhája nem fehér, hanem piros.

             

 

Skócia

Kosár kövekkel: ősi szokás szerint a vőlegénynek egy tele kosarat kell a hátán cipelnie a falun keresztül amíg, a kiszemelt lány ki nem jön a házából és meg nem csókolja.

Küszöb átlépése: amikor az esemény már véget ért a párt elkísérik az otthonukba ahol, a férj átemeli a feleséget a küszöbön megvédve ezzel, az ártó szellemektől. A férj a feleséget egészen a hitvesi ágyig viszi, amelyet a pap megáldott a házzal együtt. Ez a szokás a mai napig is él.

 

                                               

 

 

 

forrás: Pinterest

Esküvői válogatások