Konzultációkérés

Kérj ingyenes
Konzultációt!

Eladó a menyasszony, avagy mennyi pénzt illik adni a párnak...

Ma az esküvők többségénél több az idegen, elsősorban angolszász kultúrából átvett szokás. Ezért támogatom, hogy a sajátunkból is csempésszünk bele egy kicsit. Az esküvő nemcsak a párról, de a meghívottakról és nekik szól, hiszen, velük szeretnénk megosztani a boldogságunkat, az ő szórakozásuk/szórakoztatásuk nagyon fontos. A szülőkről nem beszélve, akik talán még jobban várják ezt a napot, mint a pár.

Menyasszonytánc eredete:

Hagyományosan több napon át tartott az esküvő, a meghívottak száma is igen nagy volt. A költségeket úgy minimalizálták, hogy „kalálkában” főztek-sütöttek az asszonyok, mindenki beadott valami hozzávalót a saját háztártasából. A még így is tetemes költségű lagzit a menyasszonytáncon összetáncolt pénzzel tudták csökkenteni. Ez a tánc az ara utolsó tánca lányként. Ilyenkor a ceremóniamester/vőfély hívószavára: „Eladó a menyasszony” a vendégek táncra kérik a menyasszonyt. A tánc előtt a meghívottak átadják a párnak szánt pénzt vagy ajándékot. A hagyomány szerint csárdásra táncoltak. A táncot az ifjú férj zárja újdonsült asszonyával.

Sok meghívottnak komoly fejtörést okoz, hogy mit adjanak nászajándékba. A párok ezt megkönnyítve utalhatnak a meghívóban az általuk legmegfelelőbb ajándékozásra.

Pl.: „Aki nászunkra szép ajándékot adna, a reánk szánt összeget inkább tegye borítékba.

        A legtöbbet ugyanis ez jelenti nekünk, mert bizony messzire húz minket a szívünk!

       Távoli vidékre, romantikus tájra, feledhetetlen kalandra, álmaink nászútjára!

       Szívből köszönünk hát minden kilométert, mit ajándékotokból együtt teszünk majd meg!”

Ha a pár nem pénzért szeretne táncolni, akkor kaparós sorsjegyet/ kitöltött, feladott lottószelvényt is kérhetnek. Legújabban pedig a pár által megnevezett alapítvány javára is lehet felajánlásokat tenni.

Pénz, de mennyi?

Sok szempont határozza meg az „adomány” összegét:

  • a meghívott a család tagja vagy barát, kolléga esetleg szomszéd…?
  • mennyire szorul rá a pár az esküvő költségek támogatására?
  • mi az az összeg a vendég számára, amelyet nem érez megterhelőnek?  /senki nem várja el a vendégtől, hogy túlzott költségbe verje magát/

Átlagosan egy vendég etetése/itatása kb.20.000 Ft-ba kerül a párnak. A többi költséget nem számolva. Ezt is érdemes figyelembe venni, amikor az összegen gondolkozunk.

Ha nem pénz?

A menyasszonytánc ajándékért is történhet. Ilyenkor érdemes egy nászajándék listát összeállítani, hogy megkönnyítsük a vendégek dolgát, valamint a párnak se legyen az esküvő végén 3 robotgépe! :)

Ha még mindig maradtak kérdéseid, keresd az esküvőszervezőt!

 

MSE az esküvőszerveződ

 

Képek: Molnár Studió ; Art Mode

 

 

 
 

Esküvői válogatások