Konzultációkérés

Kérj ingyenes
Konzultációt!

Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető?

A cikk megírásának oka, hogy eloszlassunk néhány tévhitet, amely a szertatásvezetők munkájával kapcsolatos. Ők nem színészek és nem is kamu anyakönyvvezetők. Ők azok, akik elindítják az esküvő napját, megadják annak hangulatát. Ha egy tapasztalt szertartásvezetőre bízzuk a polgári szertartás levezetését akkor, biztosak lehetünk benne, hogy nem fognak ásítozni, unatkozni, órájukat nézegetni a meghívottjaink. Nem egy kötelező program lesz, mint az iskolai évzáró, hanem egy csokorba kötött megható pillanatok összessége.

Ismerjétek meg Símai Marianna szertartásvezetőt és munkáját .

  • Marianna, miért lettél szertartásvezető?

Éveken át rendezvényszervezésben dolgoztam, majd 3 évig esküvői szalonban. Ebből adódóan nem volt gondom azzal, hogy kiálljak emberek elé beszélni, plusz ehhez hozzájött az, hogy hosszú éveken át újságot szerkesztettem, vagyis írtam, így már csak egy lépés volt a szertartásvezetés. A gombot pedig éppen egy anyakönyvi hivatal nyomta meg. Az egyik ott dolgozó hölgy ezt kérdezte tőlem, amikor a polgári szertartásokról beszélgettünk: „Neked nem lenne kedved az egyre inkább felmerülő egyedi igényeket teljesíteni a pároknak, amikre a hivatalban nincs lehetőség? Te úgyis ezen a területen dolgoztál, biztos jó lennél.” – nos így indult, ami ma már hivatássá vált immáron hét éve.

  •  Mi a lényeges különbség az anyakönyvvezető és a Te munkád között

Az anyakönyvvezető köztisztviselő, alkalmazott, személye nem választható, hiszen őt a hivatal jelöli ki az adott napra. Csak a saját közigazgatási területén belül dolgozhat meghatározott időintervallumban. Én pedig szolgáltató vagyok, akit személyes szimpátia alapján választ a pár, bármelyik nap levezetem a szertartásukat hely- és időkorlát nélkül. A polgári szertartások alapelemei egy esküvőnek. Az esketők/szertartásvezetők nem az anyakönyvvezető helyett vannak, hanem ugyanúgy választja a pár, mint bármelyik más szolgáltatót vagy éppen egy lelkészt vagy papot, amikor pl. egyházi szertartást is szeretnének. A templomba sem a jogi kötelék miatt megy be a pár, hanem érzelmi indíttatásból és gyakran sokkal fontosabb az itt tett fogadalom, mint amikor aláírnak a hivatalban. Azok a párok, akik ezt az érzelmi töltetet polgári formában (is) szeretnék megélni, nélkülözhetetlen az eskető személye. Velem személyes elképzeléseik alapján tehetnek egymásnak fogadalmat és mondhatják ki az igent.

  • Milyen pluszt tud hozzáadni egy meghitt polgári szertartás az esküvőhöz?

Hiába csodálatos és tökéletesen megszervezett az esküvő minden részlete, ha maga a szertartás, az igen kimondása sablonszerű. A tapasztalatom az, hogy a meghívott vendégek igenis megjegyzik, hogy milyen volt a polgári szertartás, hiszen az egész nap központi pillanata az egymásnak tett fogadalom, ezt ünnepli meg mindenki egy nagyszerű vacsorával, bulival és erre a pillanatra készül a pár hosszú heteken vagy akár hónapokon keresztül is. Ezért nem mindegy hogyan hangzanak el azok a bizonyos igenek. Kerülöm a futószalagos szertartásvezetéseket. Minden párral személyes találkozó keretében beszélem meg a részleteket, kíváncsi vagyok rájuk, az érdekel, hogy nekik milyen elképzeléseik vannak. A legfontosabb, hogy kölcsönös legyen a szimpátia, hisz ettől lesz hiteles a szertartás. Az érzelmi azonulás pedig nőként nem okoz nehézséget velük a számomra. A beszélgetés alkalmával mutatok lehetőségeket, ami alapján el tudják dönteni melyik irányba induljanak. Mert lehet egy ceremónia romantikus és családias, de lehet lazább elemekkel színesített is. Különböző stílusú esküvőket vezettem már a tematikának megfelelően pl. Vintage, gatsby, vitorlás/hajós, téli, szilveszteri, de volt már halloween hangulatú is. Ezek mellett pedig szívvel és lélekkel vagyok jelen az esküvőjükön. A szertartásaimat soha nem rutinból, hanem alázattal vezetem.

  • Milyen tévhitek vannak a munkáddal kapcsolatban?

Azért vagyok, hogy a családtagok és a barátok előtt levezetett polgári esküvő olyan legyen érzelmileg, tartalmilag, mint amilyennek azt a pár elképzelte. Ennek nem lételeme a magyar tricolor, de nagyon sok pár kéri, hogy legyen rajtam „mert olyan szép”. Ezért hasonlítok az anyakönyvvezetőre, amikor viselem. Mindig bántja a fülemet, amikor azt hallom, hogy akkor ez a szertartás „nem igazi” vagy még durvábban „kamu”. Aki ezt mondja nem értette meg a szertartásvezetés lényegét. Hisz nekem nem az a feladatom, hogy jogi köteléket adjak, hanem az, hogy ez a fél óra szép emlékként maradhasson meg a pár emlékezetében. Mert a házasság sokkal több, mint egy aláírt papír, és az a fogadalom, az az igen, ami úgy hangzik el, ahogy azt ők szerették volna, amihez természetesen hozzájön egy jogi aláírás is, nos arra szoktam mondani: na az az igazi. Az anyakönyvvezető adott és kötelező, hozzá választható plusz szolgáltatás a polgári eskető és/vagy egyházi személy a lelkész/pap. Aláírni pedig a hivatalban az esküvő napján is lehet, ha a pár mindenképpen azt szeretné, hogy egy napon történjenek a szertartások.

 

  • Mit javasolsz a pároknak a szertartásvezető kiválasztásakor?

Arra kérem őket, legyenek körültekintőek. Nagyon sokan vagyunk már ezen a pályán. A szertartásvezető pedig nem háttérfeladatokat végez, hanem száz ember előtt beszél. Fontos a gyakorlat, ezt csak „éles” helyzetekben tanulja meg az ember, nem iskolapadban. Egy szöveg megírásához is kell vagy zsigeri véna (ez a kevesebb) vagy pedig írás területén szerzett gyakorlat. Jó ha a személyisége határozott, hisz ez kell a problémamegoldáshoz, de legyen benne lágyság is, mert érzelmeket közvetít. Ezekhez jön hozzá az ápolt és megfelelő megjelenés. Azt javaslom, érdeklődjenek, kérdezzenek a kiválasztott szertartásvezető után, beszéljenek vele személyes találkozó keretében és mielőtt döntenek, hallgassanak meg akár többet is. Azt az embert (nem véletlen írom így) válasszák, aki az esküvőjük stílusához és az elképzeléseikhez leginkább közel áll.

  • Milyen útravalót adnál a fiatal házasoknak?

A házasságkötés életünk egyik legmeghatározóbb állomása, ráléptetek erre a különleges útra, amihez először is gratulálok! A házasság a szerelemmel kezdődik, majd  az évek múlásával, a legmélyebb szeretetté érlelődik. Hiszen amíg a szerelem az egymásra találásról szól, addig a házasságon belüli erős szeretet a megérkezésről.  Higgyetek ebben a csodában és vigyázzatok rá. Legyetek olyan boldogok hosszú évtizedek múlva is, mint azon a nagyszerű napon, amikor összekötöttétek az életeteket!

Nem volt még  olyan általam szervezett esküvő, ahol ne köszönte volna meg a pár vagy az örömszülők, hogy szertartásvezetőt ajánlottam számukra. 

Sok-sok örömteli pillanatot kívánok minden esküvőjére készülő párnak.

MSE az esküvőszerveződ

 

Képek: Molnár Studió ; Varga Dániel

 

 

Esküvői válogatások