Konzultációkérés

Kérj ingyenes
Konzultációt!

Az ideális esküvői helyszín

Az esküvő szervezésekor az egyik legfontosabb kérdés a helyszín kiválasztása. A költségek legnagyobb részét a helyszín és a vacsora teszik ki. A jó helyszín választás már fél siker az esküvő kimenetelét illetően, hiszen a legtöbb időt itt töltik a meghívottak. Sok szempontot figyelembe kell venni, mielőtt meghoznánk a végleges döntést. Ebben szeretnék segíteni néhány megfontolandó, praktikus tanáccsal.

  • Távolság:

Vajon fontos-e az, hogy helyrajzilag hol található a helyszín? A párok félelme, hogy nem vesznek rész a meghívottak, ha nagyon távol van. Azt gondolom, hogy általánosságban elmondható, hogy akinek fontos a pár, az képes több kilométert is megtenni. (például egy debreceni pár esküvője Balatonalmádiban volt és a távolságtól függetlenül szinte mindenki jelen volt a meghívottak közül). Az utazás ilyenkor történhet egyénileg vagy szervezett buszos formában is. Távolabbi helyszínek esetében gondoskodni kell a szálláshelyek biztosításáról is. Ez történhet akár a pár vagy a meghívott költségén is.

                                               

  • Fizikai paraméterek:

A legfontosabb szempont a terem nagysága. Sem a túl nagy, sem a túl kicsi helyszín nem jó.

A nagy helyiségben eltűnnek a vendégek, az asztalok is messzire kerülnek egymástól. Ilyenkor nincs meghitt hangulat, úgy fogjátok érezni, hogy kevesen vannak jelen a Ti nagy napotokon. Bármennyire is lenyűgöző a hely, nem ez lesz a jó döntés.

Amennyiben túl kicsi a terem kényelmetlen lehet a közlekedés az asztalok között, a táncról nem is beszélve. A menyasszonyi ruhában nem túl komfortos a sétálgatás és örül a menyasszony, ha kényelmesen elfér a ruhájában a főasztalnál. A hely méretét figyelembe kell venni a zenekar helyigénye tekintetében is. Hiszen ami egy Dj-nek elég az egy 6 tagú zenekarnak nem.

A terem stílusa is meghatározó, attól függően, hogy milyen tematikát képzeltek el. Az elegáns nagy volumenű hangulatot nem egy csárdában fogjátok megtalálni, mint ahogy egy naturális esküvő hangulatához sem illeszkedik egy kastély berendezése, díszítése. A terem elosztásával kapcsolatban legjobb a klasszikus, hagyományos megoldás, ahol egy légtérben található a vacsora helyszíne és a tánctér is. Minden olyan esküvőn, ahol külön van, a tánctér nem működik a buli, mert kinek van kedve egy üres „dobozban” táncolni.

 

  • Kint vagy bent:

Ez a legnehezebben eldönthető kérdés, mivel az időjárás mindig kiszámíthatatlan. Mind a két lehetőségnek meg van az előnye és hátránya is. Mondhatnánk, hogy nyáron meleg van általában, de erre rácáfolt a 2014 év nyara is. Pedig milyen hangulatos a szabadban rendezett ceremónia, mint egy romantikus erdei esküvő. Az esetleges időjárás változást rendezvény sátorral tudjuk áthidalni. A belső térben rendezett esküvőknél fontos a jól működő légkondicionálás. Mivel nyáron általában a szabadba vágyunk erre lehet megoldás, ha helyszín rendelkezik terasszal vagy parkkal.

  • Catering szempontok:

Fontos annak eldöntése is, hogy milyen szervizt szeretnénk (tál, tányér vagy svédasztal). Abban az esetben, ha a tányérszervizes megoldást választjuk, jó tudni a felszolgáló személyzet létszámát. Ne fordulhasson elő az, hogy valaki már elfogyasztotta az ételét, míg más még meg sem kapta. Tálszerviz esetében tudnunk kell, a tálon lévő adagokat nehogy valaki éhen maradjon. A svédasztalos megoldásnál pedig gondolom már mindenki találkozott azzal, hogy a vendégek egyszerre rohamozták meg az ételeket…! Van olyan helyszín is, amely nem rendelkezik saját konyhával, erre az estere remek cateringes cégek biztosítják az ételeket.

A menüsor összeállításánál érdemes figyelembe venni a meghívottak összetételét. Az a tapasztalatom, hogy az idősebb generáció nem lelkesedik a mai modern konyháért és nem cserélne egy panírozott húst egy makrobiotikus ételre. A meghívottak között lehetnek különleges táplálkozási szokású (pl.vegetáriánus) ételallergiával rendelkező (pl.laktózérzékeny) valamint, vallási szokásokat betartó (pl.disznóhúst nem fogyasztó) vendégek is, akiknek illik biztosítani ennek megfelelően az ételeket.

  • Egyéb nem elhanyagolható tényezők:

- Milyen a felszolgálás a pincérek vendégszeretete? (erről meggyőződhetünk, egy előzetes teszt alkalmával)

- Milyen a világítás a teremben? (nem jó sem a túl erős fény, sem a sötét)

- Milyen a mellékhelyiségek felszereltsége, állapota?

- Milyen lehetőségek vannak egy kisbaba tisztába tételére és a nagyobbacskák játszóhelyrére.

Mindezeket a szempontokat összefoglalva azt gondolom, hogy a legfontosabb, hogy olyan helyszínt sikerüljön választani, ahol mindenki jól érzi majd magát. Legyen az szálloda, kastély, csárda, múzeum, könyvtár, sátor, belvárosi étterem. A döntés előtt mérlegeljetek alaposan fontossági szempontjaitoknak megfelelően.

A majdnem jó helyszín - NEM A JÓ HELYSZÍN!

Remélem sikerült néhány hasznos tanácsot megosztanom veletek, de amennyiben elbizonytalanodtok, keressetek nyugodtan. Segítséget adok a helyszín kiválasztásával kapcsolatban, valamint referenciákat és az esetleges rejtett költségekről is kaphattok felvilágosítást.

                                           

Kívánok mindenkinek örömteli készülődést! :)

MSE az esküvőszerveződ

 

Képek forrása: Dégi Attila 

www.magistero.hu

Esküvői válogatások